На Харківщині зафіксований спалах африканської чуми свиней

Фото: kh-consumer.gov.ua

Неподалік обласного центру, в селі Момотове Вільхівської громади Харківського району області, зафіксований спалах африканської чуми свиней. У 14 селах району оголошений карантин.

Про це Харків Times повідомили в обласному управлінні Держпродспоживслужби.

«Відповідно до результатів досліджень Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області в патологічному матеріалі від трупу свині, відібраного на подвір’ї мешканців с. Момотове  Вільхівської територіальної громади Харківського району, виявлено ДНК вірус африканської чуми свиней», – йдеться у повідомленні.

На засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Харківській районній державній адміністрації було прийняте рішення оголосити карантин у 14 селах Харківського району:

  • зона захисту радіусом 3 км, яка безпосередньо межує з епізоотичним вогнищем – села Момотове, Кутузівка, Байрак, Бутенкове, Олександрівка Харківського району;
  • зона спостереження (нагляду) – території населених пунктів Харківського району: села Верхня Роганка, Прелесне, Слобідське, Елітне, Зернове, Бобрівка, Циркуни, Михайлівка, Зелене.

Одразу заспокоїмо: високо контагіозна та смертельна для свиней інфекція не шкодить людині. А от карантин у разі виявлення цієї інфекції зазвичай знімають лише за півроку після останнього зафіксованого випадку загибелі тварин, а розводити свиней на даній території дозволяється не раніше, ніж через рік після відміни карантину.

Як повідомляв Харків Times, минулого разу африканська чума свиней у Харківській області була виявлена у вересні 2021 року в Богодухівському районі на території національного природного парку «Слобожанський».